מה הקשר בין מפה טופוגרפית - קווי אורך - קווי רוחב ? בכל מפה טופוגרפית מופיעים מספרים מעל קווי האורך וקווי רוחב. במפות של ישראל המספרים של קווי האורך והרוחב מופיעים בשני צבעים – שחור, ואדום. בפוסט הזה אסביר מה המשמעות של המספרים. בפוסט הבא אסביר מדוע כל קו אורך או קו רוחב מצוין בשני צבעים.
נתחיל עם המשמעות:
הדרך הפשוטה ביותר לציין מיקום היא בעזרת מערכת צירים. בונים מערכת צירים קרטזית שנראית כמו רשת של קווים אנכיים וקווים אופקיים, וממספרים כל קו מימין ומשמאל מלמעלה ומלמטה לנקודת המרכז.

אם רוצים להנחות מישהוא להגיע לנקודה האדומה, נותנים לו את הכתובת שלה - ( 7 ; 4 ) ואומרים לו: לך ימינה 7 קווי אורך, ואחר כך תעלה למעלה 4 קווי רוחב ותגיע לנקודה.

בדיוק לפי העיקרון הזה פועלים קווי האורך והרוחב במפה הטופוגרפית. ראשית הצירים של קווי האורך והרוחב ( הנקודה שהכתובת שלה היא ( 0 ; 0 )) נמצאת באזור סודן. המיספרים מעל (ומתחת) לקווי האורך מציינים את המרחק בקילומטרים מזרחית (ימינה) מנקודה זו, והמספרים מימין (ומשמאל) לקווי הרוחב מציינים את המרחק צפונה (מעל) נקודה זו.

מקובל לתת נקודת ציון של מיקום כלשהוא בעזרת 12 ספרות כאשר 6 הספרות הראשונות מתייחסות לקו האורך ו 6 הספרות הבאות מתייחסות לקו הרוחב. למשל, נקודת הציון של באר חפר בגבעות גורל הוא: 182660/583800 זהו למעשה המרחק במטרים מזרחה (ימינה) וצפונה (למעלה) מראשית הצירים. ולכן 3 הספרות הראשונות בכל קבוצה (182/583) הן המרחק בקילומטרים מראשית הצירים והן זהות למספרים מעל קווי הגובה והרוחב.
יודעים לנווט - נהדר, נתראה בשדות ובמשעולים !
רוצים ללמוד לנווט, לרענן, לשפר - יש לי מגוון הצעות עבורכם. אלי ברנד "ההולך בשדה" 052-3663123
Comments