קריאת מפה טופוגרפית וניווט הם מקורות איתנים לפיתוח החשיבה, להגברת הדמיון, להתמודדות עצמית עם הלא נודע, לשיפור הביטחון העצמי, ולהנאה רבה כאשר התחזית מתממשת תוך זמן קצר - במלואה. אז מדוע עבור חלקנו קריאת המפה נתפסת כאיום, כמשהוא שקשה להבינו, כעניין שרק אחרים (יחידי סגולה), יכולים להתמודד איתו? הדבר נובע בעיקר מהחוויה הראשונית שחווינו כאשר לימדו אותנו לנווט.
קחו לדוגמא ילדים בכיתה א' המתחילים ללמוד לקרוא ולכתוב. האם מלמדים אותם לקרוא כתב יד ללא ניקוד? בוודאי שלא ! מתחילים באותיות מרובעות, גדולות, עם ניקוד, במילים בנות שלוש הברות, ומתקדמים בהדרגה למילים ומשפטים ארוכים ומורכבים ללא ניקוד. ואותו הדבר בנוגע לחשבון, מתחילים במספרים בודדים, ובפעולות בסיסיות. את האינטגרלים והדיפרנציאליים משארים לזמן עתיד.
לימוד ניווט, זו פעולה בסיסית והיא חייבת להעשות בדרך הטובה ביותר.
כאשר אנחנו מלמדים קריאת מפה טופוגרפית, אנחנו בדרך כלל עושים את כל השגיאות האפשריות: מלמדים על גבי מפה טופוגרפית "רגילה" בקנ"מ 1:50,000. כלומר מפה המכילה את כל הנתונים, והנתונים עצמם מוצגים בצפיפות. והתוצאות בהתאם: רק חלק קטן מבין את העניין, והרוב הגדול נשאר עם תחושת החמצה המלווה אותו במשך שנים רבות לאחר מכן.

המפות מתוך www.amudanan.com
אז מה צריך לעשות כדי - ללמד לנווט ולהצליח? להתייחס אל התלמידים בדיוק כפי שאנו מתייחסים לתלמידי שנה א' בבית ספר יסודי. א. להציג להם את החומר בגדול, כלומר המפות צריכות להיות בקנ"מ של 1:20,000. כאשר כל ק"מ אחד במציאות מוצג על גבי 5 ס"מ במפה. בניגוד למפות "הרגילות" בהן כל ק"מ אחד במציאות מוצג על גבי 2 ס"מ במפה. ב, להצטמצם לנתונים הבסיסיים. כלומר לתת להם לנווט עם מפות "לבנות" או "אילמות" כלומר מפות המכילות קווי גובה בלבד!

רק אחרי שהבינו כיצד התבליט בשטח מסומן במפה, אפשר לעבור לשלב הבא, ולתת להם לנווט עם מפות רגילות, (כאלו המכילות את כל המידע) מוגדלות בקנ"מ של 1:20,000 ורק לאחר מכן, אפשר לעבור לניווט עם מפות בקנ"מ 1:50,000 .
נכון – זה מצריך השקעה תכנונית רבה יותר ואולי גם יקרה יותר. אבל, האם זה לא שווה את אחוזי ההצלחה הגבוהים? את הקניית הביטחון העצמי וההנאה, כנגד הרגשת הכישלון והאכזבה? אני משוכנע שאחרי שתלמדו בדרך הזו, ותיווכחו בתוצאות, לא תבינו איך יכולתם ללמד בדרך אחרת.
יודעים לנווט? מצוין - ניפגש בדרכים!
רוצים ללמוד לנווט, לרענן, לשפר? דברו איתי!
אלי ברנד "ההולך בשדה" - סדנא לניווט וקריאת מפה טופוגרפית. טל - 052-3663123
פוסטים הקשורים לנושא:
עזרים לניווט:
Comments