top of page
חיפוש

רשת UTM - הרשת הצבאית

תמונת הסופר/ת: ההולך בשדהההולך בשדה

עודכן: 5 בינו׳

והפעם על רשת UTM - הרשת הצבאית. המפות הטופוגרפיות הרגילות שאנו מכירים, כמו המפות שרט"ג או החברה להגנת הטבע מוכרות, הן מפות מקומיות שמכסות את שטח מדינת ישראל, ואת האזורים הקרובים מסביבה. למעשה כמעט כל מדינה מדפיסה מפות טופוגרפיות משלה לשימוש אזרחי, והיא קובעת לפי רצונה את הערכים של קווי האורך וקווי הרוחב שלהן.

בניגוד למפות המקומיות, יש רשת מפות עולמית ששמה המקצועי הוא רשת UTM, והיא מכונה גם בשם "הרשת הצבאית". זוהי רשת שמבחינת השימוש בה, והנראות שלה זהה כמעט לחלוטין למפות האזרחיות המקומיות, וההבדל העיקרי בינה ובין המפות האזרחיות הוא המספור של קווי האורך והרוחב.

בצורה פשטנית ניתן לומר כי הרשת מבוססת על הטל מרקטור רוחבי סקנטי, ולמפות המתקבלות קווי אורך וקווי רוחב המקבילים זה לזה והניצבים זה לזה. חילקו את כדור הארץ ל 60 פלחים אורכיים ( 6.5 מעלות כדי לקבל חפיפה) וכל פלח חולק ל 20 חלקים, כך שסה"כ התקבלו 1197 מלבנים או מפות שמסופררות לפי מספר הפלח והחלוקה הפנימית למלבנים. ארץ ישראל נמצאת בפלח 36 ובמלבנים R ו- S.


דוגמא לספרור מפות ברשת הצבאית - רשת UTM. בתמונה - אגן הים התיכון וצפון אפריקה
שיטת מספור המפות ברשת הצבאית

המקור לתמונת המפה - רשת וקיפדיה


כיצד מתבצע הספרור של קווי האורך והרוחב ?

בניגוד לרשתות המקומיות (האזרחיות) בהן כל מדינה קובעת את ראשית הצירים ואת מספרי קווי האורך והרוחב כרצונה, ברשת הצבאית המספור קשיח ונקבע מראש עבור כל אחד מהמלבנים. כל מלבן רוחבו 1000 ק"מ ובהתאם לכך, קו האורך המערבי ביותר יהיה בעל ערך "0" (אפס), וקו האורך המזרחי ביותר בעל ערך "999". המספור של קווי הרוחב נקבע בדרך אחרת ואינו קשור למלבן. נקבע כי עבור חצי הכדור הצפוני הערך של קו הרוחב בקו המשווה הוא "0", וממנו וצפונה ערכי קווי הרוחב גדלים בהתמדה. לעומת זאת עבור קווי הרוחב של חצי הכדור הדרומי, ערכו של קו המשווה הוא "10000", וממנו ודרומה ערכי קוו הרוחב הולכים וקטנים. כל זאת - כדי לא לקבל ערכים שליליים בקווי הרוחב.

כיצד נותנים נ.צ. (כתובת) של נקודה מסויימת במפה הצבאית?

בעיקרון השיטה היא אותה שיטה כמו ברשת האזרחית. כלומר נקודת הציון מורכבת מ- 12 ספרות, 6 ספרות עבור קו האורך ו- 6 ספרות עבור קו הרוחב, והקבוצות מופרדות על ידי לוכסן בצורה כזאת - 123456/123456. שלוש הספרות הראשונות בכל קבוצה הן המספר של קו האורך הראשי וקו הרוחב הראשי של הפינה השמאלית התחתונה בריבוע שבתוכו נמצאת הנקודה המבוקשת. שלשו הספרות הבאות בכל קבוצה הן המרחק במטרים שצריך להזיז את קו האורך מזרחה (ימינה), ואת קו הרוחב צפונה (למעלה), כדי להגיע בדיוק לנקודה הרצויה.


דוגמה לשיטת הספרור של קווי הרשת במפה טופוגרפית צבאית -באית - רשת UTM
מספור קווי אורך ורוחב ברשת הצבאת - רשת UTM

המקור לצילום מפת UTM - המרכז הישראלי למיפוי


אבל --- יש הבדל בין המספור במפה הצבאית ולבין המפה האזרחית וצריך לקחת זאת בחשבון.

במפה האזרחית מעתיקים את שלוש הספרות של קווי האורך והרוחב, בדיוק כפי שהם רשומים במפות. במפות הצבאיות קווי האורך והרוחב רשומים עם ארבע ספרות ולא עם שלוש. קווי האורך מסתיימים תמיד עם הספרה "0" (אפס), וקווי הרוחב באזור שלנו מתחילים תמיד עם הספרה "3", ולכן כשמציינים את קווי האורך משמיטים תמיד את הספרה האחרונה (ספרת ה- "0"), וכשמציינים את קווי הרוחב משמיטים תמיד את הספרה הראשונה (ספרת ה- 3). כל השאר זהה למה שעושים במפות האזרחיות.

לדוגמא: נקודת הציון של נקודת הגובה המוקפת בעגול אדום במפה שלמעלה היא 671570/400260 .

בהצלחה בניווטים הצבאיים למנווטים הצעירים ולמנווטים המנוסים!


יודעים לנווט? נהדר - ניפגש בשבילים.

רוצים ללמוד, לשפר, לרענן? דברו איתי - אלי ברנד, "ההולך בשדה"  טל. 052-3663123

כלים שנווט צריך:


ספר ממומלץ ללימוד עצמי 


ציוד לניווט:


מאמרי עזר לניווט

169 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page